Що таке гріх?

На запитання відповідає Ігор Корещук, священнослужитель, доктор теології, автор та ведучий програм на телеканалі «Надія».

Визначення

Сучасне покоління слово «гріх» часто заміняють на інше, оскільки воно виглядає не толерантним, або як архаїзм. Але воно у Святому Письмі має чітке визначення.

Писання Старого Завіту. У Старому Завіті вживаються різні слова для визначення гріха, але існують три основних:

  • Євр. хата́ – означує гріх у значенні непотрапляння в ціль (Суд. 20:16). Це слово досить часто вживається, коли ідеться про порушення завіту.
  • Євр. аво́н – гріх, вчинений внаслідок незнання, чи необдуманої клятви (Лев. 5:1-6).
  • Євр. пеша́ – гріх зухвалого повстання (Ос. 8:1).

Писання Нового Завіту. Слово гріх в Новому Завіті, як правило, перекладається з давньогрецького гамарті̀а (173 рази). Воно визначає як стан неправоти в очах Божих, так і конкретне беззаконне діяння щодо іншої людини і до Бога (1 Ів. 3:4). Ним легковажити небезпечно, оскільки він призводить до загибелі (Рим. 6:23).

Діагностика і визначення гріха

Як же визначити, що є гріхом, а що – ні? Різні люди мають відмінні точки зору на це запитання… Дозвольте навести ілюстрації.

Якщо, наприклад, людина відчуває озноб, якою буде її перша реакція? Певно, що вона шукатиме градусник. Якщо температура тіла виявилась 39.20, чи заспокоїться хворий на цьому, упевнений, що градусник зніме гарячку? Звичайно, що ні! Визначити температуру тіла – необхідна умова для подальшого лікування, але вона недостатня! Саме градусник вказав на наявність певного інфекційного процесу в організмі, однак він не може принести одужання.

А що робить шофер, коли мотор його автомобіля заглух? Якщо поломка незначна, і її легко можна з’ясувати, це пів біди. Але якщо несправність складна, і всі намагання власника машини визначити її причину даремні, доведеться викликати евакуатор, аби відігнати автомобіль на станцію технічного обслуговування (СТО) для з’ясування причини. Через спеціальні комп’ютерні діагностичні прилади там буде встановлена точна причина поломки.

Уявіть собі, що після цього шофер подякував майстрові, розрахувався, сів у машину, завів мотор і продовжив свою подорож…

– Фантастика, – скажете ви. – Так не буває!

Найточніші прилади не можуть полагодити автомобіль, однак без них ремонт був би неможливий! Знову ж таки, встановити причину поломки – умова необхідна, але недостатня для її усунення.

Ці прості, буденні ситуації ілюструють головну функцію Божого Закону – діагностичну. Апостол Павло пише: «Де немає закону, немає й переступу» (Рим. 4:15);  «Законом бо гріх пізнається» (Рим. 3:20); «Сила гріха – Закон» (1 Кор. 15:56).

Апостол Павло, біблійні пророки й Апостоли, не знають іншого способу як можна встановити, що є гріхом, як тільки при наявності Божого Закону: «Але я не знав гріха, як тільки через закон», — і згадує при цьому одну з десяти заповідей Декалогу, — «бо ж я не знав би пожадливості, коли б закон не наказав: «Не пожадай!» (Рим. 7:7).

Хочете проаналізувати власне серце на наявність гріха? Не ігноруйте Десятьма заповідями Божого Закону.